Tabung Belanja Sekolah

December 28, 2012

Muffin Coklat Nigella

assalamualaikum

makin penghujung tahun, makin malas rasa nak update, tapi kalau tak berupdate apa halnya pulak, berderet gambar tunggu que nak masuk sini, almaklumlah tuan rumah pemalas terlampau la ni

apapun, layan jelah muffin coklat ni ye, nak buat senang, campur-campur dah siap untuk dibakar, nak senang scoop kan je guna aiskrim scoop tu, confirm sama banyak je adunan tu nanti

Ingredients

  • 1 3/4 cups all-purpose flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 2 tablespoons best quality cocoa powder
  • 3/4 cup superfine sugar
  • 3/4 cup semisweet chocolate chips, plus 1/4 cup for sprinkling
  • 1 cup milk
  • 1/3 cup plus 2 teaspoons vegetable oil
  • 1 egg
  • 1 teaspoon pure vanilla extract

Directions

Special equipment: Muffin tin with paper muffin cases
Preheat the oven to 400 degrees F.
Put the flour, baking powder, baking soda, cocoa, sugar, and 3/4 cup of the chocolate chips into a large bowl. Pour all the liquid ingredients into a measuring jug. Mix the dry and wet ingredients together, remembering that a lumpy batter makes the best muffins. Spoon into the prepared muffin cases. Sprinkle the remaining 1/4 cup chocolate chips on top and then bake for 20 minutes or until the muffins are dark, risen and springy.
okey jemput jamu mata, babai

13 comments:

  1. assalam Tina
    biasa la kan akhir2 tahun ni he he
    apapun muffin coklat nampak sedaplah

    ReplyDelete
  2. ehhh jamu mata aje..kijammnye dikau..hihi..rasanya mufin ni QH dh penah la dlu..kne tgk blk resepi kt blog..hehe...mmg sedap rasanya tu..lagi la time panas2 tu..wahhh semerbak baunya..

    ReplyDelete
  3. seronoknya bila bakar kek..merekah gitu

    ReplyDelete
  4. salam tina..akk pun sama pic byk tunggu masa jew..angin malas nk menaip sampai..nk sketull:)

    ReplyDelete
  5. nyummm!!! tun pulak jenis yg maleh nk mengambik gambo. kdg2 dh masak2 tu, kalau malas nk menyusun cantik2 mmg x amik gmbr, pastu kalau dh amik gmbr tu, kdg2 buruk pulak rupa dia, cancel nk mengapload.. huhu...
    ps: tun suka resepi nigella, nmpk senang dan sedap.

    ReplyDelete
  6. Sukanya muffin cekelat..apa2 yg cekelat msti soker!!haha

    ReplyDelete
  7. dapnye, dah lama tak buat mapin..

    ReplyDelete
  8. Pernah buat muffin gu a resepi Nigella...mmg sedap kat selera ni. Terliur pulak tgk sebab dah lama tak membaking.

    ReplyDelete
  9. Tetiba lak teringin nak mamam mufin coklat....bagi2 dong mufinnya..

    ReplyDelete
  10. salam dikk
    nie kalau peminat choc suke lah nie ;)

    ReplyDelete
  11. menggoda sgguh.. mengancam.haishhh :P


    **baru sempat blogwalking... sorry lama xjengukk..huhuhu

    ReplyDelete
  12. wow muffin coklat..nyam-nyam..nak cuba resepi ni mesti anak-anak suka..

    ReplyDelete