Tabung Belanja Sekolah

April 17, 2012

Agar-agar Santan Pandan

assalamualaikum, tengok agar-agar ni teringat ke sorang mak sedara ni, dulu-dulu kalau ada kenduri, menu yang akan dia bawa mesti agar-agar ni, punyalah sedap dapat makan, eh time tu mana ada santan kotak ni semua, asli tu guna santan perah dan pewarna dari daun pandan

bukan macam sekarang, semua pun instant, tapi walaupun instant, kalau dah penyakit M tu banyak, tak terbuat jugak, sekali tertengok kat fb izah tayang agar-agar ni, rasa teringin tapi sebab line macam hampagas kat ofis, tak copy pun resepi

dah dua tiga hari, asyik teringat je hehe, terus lah buat, merajinkan diri you, mana tak rajin, dah tak masak untuk dinner, lagipun bukannya susah nak buat, cuma tina buat tak jadi terpisah santan dengan air dia, agaknya terlebih kacau kot, lagipun kan resepi by heart je, main agak-agak jelah

okey tina pastekan resepi izah, karang kalau letak resepi by heart tina karang, tak jadi cantik macam izah punya, tapi rasa menten, sedap naknya dah sejuk,walah

RESEPI AGAR-AGAR SANTAN PANDAN
source : hanamemories & Izah

Bahan-bahan
10g serbuk agar-agar
1 cawan gula
1100 ml air
170ml air campur 1 paket santan serbuk - hana guna santan pekat *izah jadikan 200ml (tina guna santan kotak 150ml)
1 biji telur dipukul dengan santan tadi
secubit garam
1 helai daun pandan
Pewarna hijau - tina tambah

Cara-cara
Masak air dengan gula dan daun pandan hingga gula larut.
Masukkan serbuk agar-agar dan kacau lagi hingga mendidih.
Kecilkan api.Tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga adunan santan timbul dan berbintil2.
Tuang kedalam loyang atau acuan.
Sejukkan dalam peti sejuk sehingga mengeras baru potong.

*dah tau tang mana silapnya, lepas didihkan air, gula dan agar-agar, tina main masukkan telur dan santan, patutnya telur tu dipukul dengan santan, agaknya sebab tu dia tak terpisah, lepas tu dok kacau macam gulai lemak, agaknya lah ye*
apapun rasa dia sedap, kali ni tina memang guna 1 cawan gula, tak macam selalu tina kurangkan guna 3/4 cawan je, suspen juga takut manis sangat tapi rupanya memang ngam-ngam, agaknya agar-agar santan kena manis sikit kot

jemput jamu mata, babai

18 comments:

  1. tula tina. saspen buat agar2 mcm ni bila tak mau melayer tu. tapi ritu mmg buat ikut betul caranya tu. lahamdulillah menjadi. tapikan walau bercampur tak mau emlayer tetap menawan agar2 mu itu. still sodap kan lemak2 santan n wangi pandan tu :-)

    ReplyDelete
  2. mak oi.....sedapnyer.....
    teringin nak makan

    ReplyDelete
  3. Ak-ah Tina, agar2 ni mmg sedap! Kite pun kalau bulan pose carik gak kt bazaar nih! Theee...
    My latest Entry :)
    Edisi Mari Belajar: Menu Majlis Harijadi

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum tina...
    wah sedaaapnya tgk agar2 santan pandan tu... mmg fav sentiasa nie.. smlm terliur tgk kat dapur izah... sedapnya nie makan sejuk2...

    ReplyDelete
  5. Tekak tengah perit lagi menyakitkan ni...kalau kena agar² sejuk ni pasti nyaman dan syokkkk kan Tina...

    ReplyDelete
  6. mia pun tina if balik kg je selalu dpt makan..ntah nape dgn family ayah gemar buat agar2x nie

    ReplyDelete
  7. wah agar2 pandan feberet ijah ;)

    ReplyDelete
  8. sedapnya tina ooooiiii...

    mencik tau masuk sini, mesti tayang makanan yg best2...huhu...

    ReplyDelete
  9. lamanya dah sy x buat agar-agar nih..emmm terlior teruss.. sy mmg hantu agar-agar!

    ReplyDelete
  10. dulu2 pun maka akak rajin buat agar2 ni tina.. buat warna coklat sebab guna gula kabung.. mmg sgt sedap..

    ReplyDelete
  11. asslm Tina...sgt comeiii agar2 tu...QH agar2 ni mmg xpandai nk buat...nk cuba pon xbrani...tkut xmjadi...agar2 tu buat 4 aje ker...yg lain mne???hehehe

    ReplyDelete
  12. Tina,cute la agar2 ni..macam perhiasan la..hehe..

    ReplyDelete
  13. alahai...
    comelnyer agar ni.. geram tgk

    ReplyDelete
  14. cute sgt, sayang nak makan ni. hehe.

    ReplyDelete
  15. tinaaaaa apa ni skill makin master chef ni huhu..buka kedai skarang!

    cute smpai tak smpai ati nak makan huhuhu

    ReplyDelete
  16. tina ni..buat agar2 pun izan dah terliur... cantik tuh! sayang nak makan.

    izan kan paling fail kalau buat agar ni. kadang2 tu terkeras lah, terlembiklah... sudahnya kalau balik umah mak, suka mak yg buatkan juga... hehe...

    ReplyDelete
  17. comel betul agar2 nie...lagi membuak2 nak rasa hihihi

    ReplyDelete