Tabung Belanja Sekolah

April 17, 2012

Agar-agar Santan Pandan

assalamualaikum, tengok agar-agar ni teringat ke sorang mak sedara ni, dulu-dulu kalau ada kenduri, menu yang akan dia bawa mesti agar-agar ni, punyalah sedap dapat makan, eh time tu mana ada santan kotak ni semua, asli tu guna santan perah dan pewarna dari daun pandan

bukan macam sekarang, semua pun instant, tapi walaupun instant, kalau dah penyakit M tu banyak, tak terbuat jugak, sekali tertengok kat fb izah tayang agar-agar ni, rasa teringin tapi sebab line macam hampagas kat ofis, tak copy pun resepi

dah dua tiga hari, asyik teringat je hehe, terus lah buat, merajinkan diri you, mana tak rajin, dah tak masak untuk dinner, lagipun bukannya susah nak buat, cuma tina buat tak jadi terpisah santan dengan air dia, agaknya terlebih kacau kot, lagipun kan resepi by heart je, main agak-agak jelah

okey tina pastekan resepi izah, karang kalau letak resepi by heart tina karang, tak jadi cantik macam izah punya, tapi rasa menten, sedap naknya dah sejuk,walah

RESEPI AGAR-AGAR SANTAN PANDAN
source : hanamemories & Izah

Bahan-bahan
10g serbuk agar-agar
1 cawan gula
1100 ml air
170ml air campur 1 paket santan serbuk - hana guna santan pekat *izah jadikan 200ml (tina guna santan kotak 150ml)
1 biji telur dipukul dengan santan tadi
secubit garam
1 helai daun pandan
Pewarna hijau - tina tambah

Cara-cara
Masak air dengan gula dan daun pandan hingga gula larut.
Masukkan serbuk agar-agar dan kacau lagi hingga mendidih.
Kecilkan api.Tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga adunan santan timbul dan berbintil2.
Tuang kedalam loyang atau acuan.
Sejukkan dalam peti sejuk sehingga mengeras baru potong.

*dah tau tang mana silapnya, lepas didihkan air, gula dan agar-agar, tina main masukkan telur dan santan, patutnya telur tu dipukul dengan santan, agaknya sebab tu dia tak terpisah, lepas tu dok kacau macam gulai lemak, agaknya lah ye*
apapun rasa dia sedap, kali ni tina memang guna 1 cawan gula, tak macam selalu tina kurangkan guna 3/4 cawan je, suspen juga takut manis sangat tapi rupanya memang ngam-ngam, agaknya agar-agar santan kena manis sikit kot

jemput jamu mata, babai